Sunday, July 20, 2014

Importance of Vitamins

Importance of Vitamins 

Deficiency of vitamin A causes dryness of skin and night blindness
 • Skin food is Vitamin C
 • Vitamin C is also called Ascorbic Acid it prevents scurvy
 • Vitamin C is also necessary for the utilization of iron
 • The food which contains the largest amount of Vitamin C is tomato
 • Cod liver oil contains Vitamin D
 • Collagen is the substance that gives elasticity to skin
 • Vitamin E promotes oxygenation and acts as anti aging
 • Carbon dioxide we release comes from the food we eat
 • Vitamin B2 has what other name Riboflavin
 • Fats are made of carbon, hydrogen and oxygen
 • Vitamin E is called anti-aging agent
 • Vitamin E helps in fertility process
 • Vitamin B helps maintain normal appetite and good digestion
 • Protein found in milk is Casein, in beans is Legumes, in meat is myosin and in eggs is albumin
 • Water soluble vitamin are B and C and all other are fat soluble
 • Vitamin A is stored as Ester in the liver
 • Vitamin A is found in carotene bearing plants
 • Vitamin K helps to form prothrobin (fibro gin) one of the enzymes helpful in blood clotting
 • Vitamin E is necessary for iron utilization; normal reproductive function. Vitamin E is for reproduction.
 • Vitamin A is found in Dairy products
 • Deficiency of Vitamin A causes Night blindness.
 • Too much presence of the Potassium salt in human blood increase the risk of heart attack.
 • The lack of calcium in the diet causes what condition-Rickets
 • Celluloses are carbohydrates.
 • Milk contains lactose.
 • Vitamin C is a preventor of infectious disease
 • Vitamin C is also called Skin food
 • Vitamin C can easily be lost in cooking and food storage
 • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
 • Vitamin C hastens healing of wounds
 • Vitamin capable of formation of blood is B12
 • Riches source of Vitamin D is code liver oil
 • Riches source of Vitamin A is eggs
 • Deficiency of Calcium leads to rickets
 • Vitamin B1 is available is yeast.
 • Scury, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
 • Sodium is necessary of the nervous system.
 • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
 • Cheese contains vitamin D.
 • Vitamin C cannot be stored in the human body.
 • Scurvy, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
 • Sodium is necessary of the nervous system.
 • Ground nut has maximum protein
 • Digestion of fat in the intestine is aided by Emulsification
 • Hair, finger nails, hoofs, etc are all make of protein
 • Deficiency of sodium and potassium causes muscular cramps, headache and diahrae
 • Milk contains 80% water
 • Milk is a complete food.
 • Cheese contains vitamin D.
 • Vitamin E is for reproduction.
 • Deficiency of Thiamine causes Beri Beri.
 • Glucose is the source of energy for the human brain.
 • Major component of honey is Glucose
 • Three main food nutrients are carbohydrates, protein and fats. Other are vitamins and minerals
 • Meat is rich in iron we need to make blood cells
 • Eating of coconut increases man’s mental faculties
 • Food poisoning can result from the eating of too much toadstools.
 • Vitamin c is also known as Ascorbic Acid.
 • Celluloses are carbohydrates.
 • Milk contains lactose
 • Ascorbic acid is essential for the formation of bones and teeth.
 • Citric acid is a good substitution for ascorbic acid in our nutrition.
 • A guava contains more vitamin C than an orange
 • Vitamin not stored in human body….. C







2 comments: